Sposób przygotowania:
Sałatka z pęczakiem i kurczakiem curry
Do garnka wlewamy dwie szklanki wody, solimy i zagotowujemy. wsypujemy szklankę pęczaku i gotujemy na małym ognie, aż się kasza wchłonie całą wodę. Nie mieszamy. Po ugotowaniu najlepiej jest rozłożyć kaszę na talerze, aby się nie posklejała. Czekamy, aż wystygnie. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obficie posypujemy przyprawą curry (ok. 3 łyżki). Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię, wcześniej polaną oliwą z oliwek. Smażymy, aż się zarumieni i odkładamy do osobnego naczynia, aby wystygło. Paprykę konserwową obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wsypujemy na sitko, aby sok obciekł. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i wsypujemy do miski. Dorzucamy fasolę (dobrze jest wcześniej opłukać ją woda, lecz nie jest to konieczne), kukurydzę, pęczak, usmażone mięso, paprykę konserwową. Dodajemy jogurt naturalny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy.