Sposób przygotowania:
Sałatka z pęczakiem na słodko
Do miseczki przełożyć rodzynki i żurawinę. Jedną pomarańczę przekroić na pół.
Do bakalii wycisnąć sok z jednej połówki pomarańczy, drugą połówkę odłożyć. Zalane sokiem bakalie odstawić.
Pęczak ugotować we wodzie z dodatkiem odrobiny soli i oleju rzepakowego, ja daje 2,5 szklanki wody na 1 szklankę suchego pęczaku. Ugotowany pęczak przestudzić.
Do ugotowanego pęczaku dodać zawartość wcześniej przygotowanej miseczki. Drugą pomarańczę obrać i podzielić na małe kawałki i również dodać do pęczaku.
Dodać także sok wyciśnięty z drugiej połówki pomarańczy oraz miód do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i można podawać.
Do sałatki oprócz pomarańczy można dodać też inne owoce np. jabłko lub banana.
Do bakalii wycisnąć sok z jednej połówki pomarańczy, drugą połówkę odłożyć. Zalane sokiem bakalie odstawić.
Pęczak ugotować we wodzie z dodatkiem odrobiny soli i oleju rzepakowego, ja daje 2,5 szklanki wody na 1 szklankę suchego pęczaku. Ugotowany pęczak przestudzić.
Do ugotowanego pęczaku dodać zawartość wcześniej przygotowanej miseczki. Drugą pomarańczę obrać i podzielić na małe kawałki i również dodać do pęczaku.
Dodać także sok wyciśnięty z drugiej połówki pomarańczy oraz miód do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i można podawać.
Do sałatki oprócz pomarańczy można dodać też inne owoce np. jabłko lub banana.