Sposób przygotowania:
Sałatka z pomarańczy i czerwonej cebuli
Pomarańcze wyszorowałam, sparzyłam. Przycięłam na obu końcach aby owoc stał na talerzu i bardzo ostrym nożem okroiłam dookoła skórkę aż do miąższu. Następnie położyłam pomarańczę na lewej dłoni a nożem trzymanym w prawej nacinałam cząstki tuż przy łączącej je błonce aby wyciąć filety miąższu. Kiedy wycięłam wszystkie z reszty owocu dokładnie wycisnęłam cały sok. Cebule obrałam i pokroiłam w bardzo cienkie półplasterki. Zalałam je wyciśniętym sokiem i odstawiłam na 15-20 min. aby się zamarynowała. W między czasie opłukałam i dobrze osączyłam liście sałaty, posiekałam drobniusieńko chili i podprażyłam na suchej patelni ziarno słonecznika. Po pół godzinie osączyłam cebulę z soku i dodałam do niego sos sojowy, chili i oliwę, wymieszałam. Na talerzykach ułożyłam porcje sałaty, na nich po trochu marynowanej cebuli, cząsteczki pomarańczy, znów cebulkę. Całość skropiłam sosem i posypałam ziarnem słonecznika.
jaNina
Sonduli
Pyza
gosiczek821
dominik123
Pyza
Nie masz racji, dominik, założę się, że nie próbowałeś takiego zestawienia a nawet jeśli tak i Ci nie smakuje to może masz po prostu inny smak a o gustach się nie dyskutuje ...u mnie podobne sałatki bywają często i bardzo smakują zarówno rodzinie jak i znajomym