Sposób przygotowania:
Sałatka z pomidorkami i mięsnymi kuleczkami
Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy oraz jajko. Składniki wymieszamy ze sobą. Dodajemy bułkę tartą i ponownie mieszamy. Z powstałej masy formujemy niewielkie kuleczki, które smażymy na złoto z każdej strony. Usmażone odstawiamy do przestudzenia.
Liście sałaty lodowej myjemy i pozbawiamy nadmiaru wody. Rwiemy je na mniejsze kawałki i przekładamy do miski.
Pomidorki nacinamy, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na minutę. Następnie przekładamy je do lodowatej wody i obieramy ze skórki. Większe kroimy na połówki lub ćwiartki, a małe zostawiamy w całości. Tak przygotowane pomidory przekładamy do miski z sałatą.
Gdy mięso ostygnie dodajemy je do miski z warzywami. Całość doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą morską i skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
Mieszamy i podajemy.
Liście sałaty lodowej myjemy i pozbawiamy nadmiaru wody. Rwiemy je na mniejsze kawałki i przekładamy do miski.
Pomidorki nacinamy, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na minutę. Następnie przekładamy je do lodowatej wody i obieramy ze skórki. Większe kroimy na połówki lub ćwiartki, a małe zostawiamy w całości. Tak przygotowane pomidory przekładamy do miski z sałatą.
Gdy mięso ostygnie dodajemy je do miski z warzywami. Całość doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą morską i skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
Mieszamy i podajemy.