Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 851]

Udka pieczone w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Udka i podudzia z kurczaka pieczone z cebulą w mocno pomidorowym i aromatycznym sosie. Mięso jest delikatne, soczyste o słodkim, lekko kwaśnym smaku.

Udka pieczone w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Udka pieczone w sosie pomidorowym

 

MARYNATA:

SOS POMIDOROWY:

  • 2 cebule
  • 2 szklanki domowego przecieru pomidorowego
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • świeży szczypiorek

Sposób przygotowania:

Udka pieczone w sosie pomidorowym

ETAP 1:

Udka pieczone w sosie pomidorowym
Obsmażone mięso układać w naczyniu żaroodpornym.

Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny.

Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odstawić na co najmniej godzinę. U mnie leżakowały całą noc w lodówce.

Zamarynowane udka i podudzia obsmażyć na oleju z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego, tak aby leżały jedno przy drugim.

ETAP 2:

Udka pieczone w sosie pomidorowym
Do zeszklonej cebuli wlać przecier pomidorowy.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Wlać przecier pomidorowy i chwilę poddusić.

ETAP 3:

Udka pieczone w sosie pomidorowym
Wlać śmietankę i chwilę podusić, aż sos nieco zgęstnieje.

Wlać śmietanką, przyprawić i chwilę dusić, aż sos trochę zgęstnieje. Tak przygotowany sos wyłożyć na mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 1,5 do 2 godzin.

Po upieczeniu, zanim podamy mięso należy odczekać 10 min, aby mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki.

Po upieczeniu można posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
W okresie letnim przecier pomidorowy można zastąpić świeżymi pomidorami.