Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sałatka z roszponką i sosem polskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doskonała np. jako dodatek do obiadu.

Sałatka z roszponką i sosem polskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z roszponką i sosem polskim

 

  • 1 opakowanie sosu sałatkowego polskiego
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g roszponki
  • 3 duże rzodkiewki
  • 4 czubate łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z roszponką i sosem polskim
Wodę wymieszać z olejem, cukrem i sosem sałatkowym polskim koperkowo - ziołowym w proszku, odstawić na kilka minut. Sałatę umyć, osuszyć, podzielić na poszczególne listki. Z rzodkiewek odciąć korzonki i listki. Rzodkiewki pokroić w ćwierć plasterki, dodać do sałaty. Cebulę pokroić w piórka i dodać razem z odsączoną kukurydzą do sałaty z rzodkiewką. Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na 4 części każdy, dodać do sałatki. Wszystko oprószyć solą i pieprzem. Sałatkę polać przygotowanym wcześniej sosem i lekko wymieszać. Podawać np. jako dodatek do obiadu.
Sałatka z roszponką i sosem polskim
Sos przygotowany z wody oleju cukru i sosu polskiego w proszku.
Sałatka z roszponką i sosem polskim
Umyta osuszona ipodzielona na poszczególne listki sałata.
Sałatka z roszponką i sosem polskim
Pokrojone rzodkiewki i cebula dodane razem z kukurydzą do sałaty.
Sałatka z roszponką i sosem polskim
Umyte osuszone i przekrojone na cztery części pomidorki koktajlowe.

Tagi:

sosy