Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1047]

Sałatka z roszponką, pieczoną cukinią i serem blue

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna sałatka na bazie roszponki, z dodatkiem pieczonych plasterków cukinii, sera z niebieską pleśnią oraz świeżych warzyw. W wiosennym, zielonym kolorze.

Sałatka z roszponką, pieczoną cukinią i serem blue Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sałatka z roszponką, pieczoną cukinią i serem blue

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z roszponką, pieczoną cukinią i serem blue
Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki i wrzucamy np. do miseczki. Dodajemy oliwę, posypujemy oregano oraz bazylią i dokładnie mieszamy. Układamy cukinię na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Roszponkę myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski. Ser pleśniowy kroimy w średniej wielkości kostkę. Rzodkiewki kroimy w ćwierćplasterki, ogórka i pomidora w kostkę. Łączymy wszystkie składniki.

Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z suszonych pomidorów z sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę i delikatnie mieszamy.
Sałatka z roszponką, pieczoną cukinią i serem blue
Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki i wrzucamy np. do miseczki.
Sałatka z roszponką, pieczoną cukinią i serem blue
Dodajemy oliwę, posypujemy oregano oraz bazylią i dokładnie mieszamy.
Sałatka z roszponką, pieczoną cukinią i serem blue
Układamy cukinię na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Sałatka z roszponką, pieczoną cukinią i serem blue
Ser pleśniowy kroimy w średniej wielkości kostkę.
Sałatka z roszponką, pieczoną cukinią i serem blue
Pomidora i ogórka kroimy w kostkę, rzodkiewki w ćwierćplasterki.