jozefinacz

jozefinacz

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Sałatka z rukoli i kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowa, sałatka dla zabieganych.

Sałatka z rukoli i kalafiora

Składniki:

Sałatka z rukoli i kalafiora

 

  • rukola 60 g
  • rzodkiewka 4 sztuki
  • kalafior 13 różyczek
  • oliwki czarne bez pestek 5 sztuk
  • żółta papryka 1 plaster
  • cebula czerwona 1/4 sztuki
  • olej 3 łyżki
  • sok z limonki 1 łyżka
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • zioła do sałatek 3 szczypty

Sposób przygotowania:

Sałatka z rukoli i kalafiora
Rukolę należy opłukać i osuszyć. Rzodkiewkę pokroić na cztery części. Kalafiora umyć i ugotować na parze z odrobiną soli. Oliwki odsączyć z płynu i pokroić w krążki. Żółtą paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, umyć, pokroić w piórka, które należy rozdzielić na pojedyncze części. Na talerz wyłożyć rukolę, rzodkiewkę, kalafiora, oliwki, żółtą paprykę, cebulę czerwoną. W kubku połączyć ze sobą olej, sok z limonki, i przyprawy, całość dobrze wymieszać. Sałatkę polać równomiernie sosem i podawać do konsumowania.