Sposób przygotowania:
Sałatka z surowych pieczarek i moreli
...musiałam spóbować. Przyznam, że smak pozytywnie zaskoczył mnie i moich gości, którym ją podałam.Pieczarki oczyszczamy papierowym ręcznikiem, odcinamy trzonki (zużyjemy je do jakiejś innej potrawy), zdejmujemy skórkę z kapeluszy i kroimy je na cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy dość obficie grubo mielonym pieprzem, dodajemy oliwę, mieszamy delikatnie. Morele myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestki a miąższ kroimy w plasterki lub paski, dodajemy do pieczarek. Dobrze jest schłodzić sałatkę przez ok. 30min. w lodówce. Jogurt doprawiamy solą, cukrem, dodajemy szczypiorek i startą skórkę. Porcje sałatki wykładamy na talerzyki, polewamy sosem jogurtowym, przybieramy zieleniną. Myślę, że można też wszystkie składniki sałatki wymieszać z sosem po prostu w misce i będzie równie smaczna.
Sarenka
Jolanta27
super.:):) 5 i do ulubionych.
Pyza
Jolu, ja sama nie bardzo miałam przekonanie do tego przepisu a i surowych grzybów nie zwykłam jadać, ale naprawdę smak sałatki mnie zaskoczył i jeszcze nie raz ją zrobię :-) Mój mąż jada pieczarki surowe, oczyszcza, ale nie obiera, przekrawa na pół, soli i już.
iwi69