Sposób przygotowania:
Sałatka z szynką parmeńską i pieczoną cukinią
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180stopni. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w plasterki u układamy na blaszce. Skrapiamy oliwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy kilka minut, aż się zrumieni.
Sałatę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do szklanej, przezroczystej miski, w której będziemy układać warstwowo pozostałe składniki.
Dzielimy szynkę parmeńska na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Kolejną warstwą jest pokrojony w spore kawałki ser mozarella. Na niej układamy plasterki cukinii. Robimy sos z oliwy i sosu sałatkowego. Polewamy nim sałatkę.
Na wierzchu wykładamy kiełki.
Sałatę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do szklanej, przezroczystej miski, w której będziemy układać warstwowo pozostałe składniki.
Dzielimy szynkę parmeńska na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Kolejną warstwą jest pokrojony w spore kawałki ser mozarella. Na niej układamy plasterki cukinii. Robimy sos z oliwy i sosu sałatkowego. Polewamy nim sałatkę.
Na wierzchu wykładamy kiełki.