Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Sałatka z szynką parmeńską i pieczoną cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

To bardzo ciekawa, niebanalna sałatka, na pewno zachwyci gości podczas różnego rodzaju uroczystości w gronie rodziny, czy znajomych.

Sałatka z szynką parmeńską i pieczoną cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z szynką parmeńską i pieczoną cukinią

 

  • szynka parmeńska 100-150 gram
  • cukinia 1 szt
  • sałata lodowa 1/2 główki
  • mozarella 100 gram
  • kiełki 1 duża garść
  • sos sałatkowy 1 opakowanie
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • oliwa z oliwek do skropienia

Sposób przygotowania:

Sałatka z szynką parmeńską i pieczoną cukinią
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180stopni. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w plasterki u układamy na blaszce. Skrapiamy oliwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy kilka minut, aż się zrumieni.

Sałatę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do szklanej, przezroczystej miski, w której będziemy układać warstwowo pozostałe składniki.

Dzielimy szynkę parmeńska na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Kolejną warstwą jest pokrojony w spore kawałki ser mozarella. Na niej układamy plasterki cukinii. Robimy sos z oliwy i sosu sałatkowego. Polewamy nim sałatkę.

Na wierzchu wykładamy kiełki.
Sałatka z szynką parmeńską i pieczoną cukinią
Umytą cukinię kroimy w plasterki i pieczemy
Sałatka z szynką parmeńską i pieczoną cukinią
Sałatę myjemy, osuszamy i układamy w misce
Sałatka z szynką parmeńską i pieczoną cukinią
Przygotowujemy sos na bazie oliwy z oliwek
Sałatka z szynką parmeńską i pieczoną cukinią
Układamy plasterki upieczonej cukinii, wlewamy sos