Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1197]

Sałatka z szynką, pieczarkami i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedna z moich ulubionych sałatek makaronowych. Jest smaczna, sycąca i zawsze szybko znika z imprezowego stołu.

Sałatka z szynką, pieczarkami i warzywami

Składniki:

Sałatka z szynką, pieczarkami i warzywami

 

  • 1/2 szklanki makaronu - np. małe muszelki
  • 3 jajka
  • 10 dag szynki
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • mały pączek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • do dekoracji: pomidorek koktajlowy

Sposób przygotowania:

Sałatka z szynką, pieczarkami i warzywami
Jajka gotujemy na twardo, obłupiamy i kroimy w kostkę.

Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, studzimy.

Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy.

Szynkę kroimy w kostkę.

Powyższe składniki sałatki wrzucamy do salaterki, dodajemy sól, pieprz i majonez, mieszamy.

Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy, posypujemy nim sałatkę. Do dekoracji wykorzystałam ćwiartki pomidorka koktajlowego.