darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Sałatka z tuńczyka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gotową sałatkę z tuńczyka wyłożyć na salaterkę, posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Sałatka z tuńczyka

Składniki:

Sałatka z tuńczyka

 

  • 2 puszki tuńczyka
  • 40 dkg selerów
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 3 cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • posiekana zielona pietruszka

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczyka
Selery umyć, obrać, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały , włożyć do rondla z wrzącą, osoloną wodą, ugotować.Ugotowane selery powinny być twardawe. Ostudzić, pokroić dość duże słupki. Tuńczyka wyjąć z puszek, pokroić w kawałki. Jaja obrać ze skorupek, pokroić w dość grubą kostkę. Cytryny umyć.Jedno obrać ze skórki, pokroić w bardzo cienkie plasterki, usunąć pestki. Plasterki cytryny lekko posypać cukrem, pozostawić na kilka minut. Musztardę rozetrzeć, ucierać, dodając powoli oliwę i sok z cytryny. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem Wszystkie przygotowane składniki wymieszać z sosem.sprawdzić smak, ewentualnie-przyprawić. Gotową sałatkę wyłożyć na salaterkę, posypać posiekaną zieloną pietruszką.