Sposób przygotowania:
Sałatka z tuńczyka
Selery umyć, obrać, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały , włożyć do rondla z wrzącą, osoloną wodą, ugotować.Ugotowane selery powinny być twardawe. Ostudzić, pokroić dość duże słupki. Tuńczyka wyjąć z puszek, pokroić w kawałki. Jaja obrać ze skorupek, pokroić w dość grubą kostkę. Cytryny umyć.Jedno obrać ze skórki, pokroić w bardzo cienkie plasterki, usunąć pestki. Plasterki cytryny lekko posypać cukrem, pozostawić na kilka minut. Musztardę rozetrzeć, ucierać, dodając powoli oliwę i sok z cytryny. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem Wszystkie przygotowane składniki wymieszać z sosem.sprawdzić smak, ewentualnie-przyprawić. Gotową sałatkę wyłożyć na salaterkę, posypać posiekaną zieloną pietruszką.