Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Frykadele z tuńczyka po indyjsku z garam masala

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Frykadele z tuńczyka są aromatyczne i smaczne - należy również wspomnieć, że różnice między tuńczykiem w puszkach są duże - frykadele z trochę droższym tuńczykiem smakują zupełnie inaczej.

Frykadele z tuńczyka po indyjsku z garam masala Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Frykadele z tuńczyka po indyjsku z garam masala

 

  • tłuszcz do smażenia (oliwa)
  • białka z 2 jajek (lekko roztrzepać)

 

  • Masa tuńczykowa:
  • 500 g ziemniaków (obrać / ugotować)
  • 3 puszki tuńczyka (we własnym soku)
  • żółtka z 2 jajek
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 cebule dymki (pokroić w cienkie krążki)
  • 1 pęczek świeżej kolendry (grubo posiekać)
  • 1 czerwona cebula (pokroić w drobną kostkę)
  • 1 kawałek startego imbiru (w wielkości paznokcia)
  • 1 ząbek czosnku (zetrzeć na tarce)
  • 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (mielony)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (mielona)
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej (mielona)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy pul biber (mielona)
  • 1 łyżeczka kurkumy (mielona)
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (mielony)
  • 1 łyżeczka soli (lub według własnego gustu)

Sposób przygotowania:

Frykadele z tuńczyka po indyjsku z garam masala
🔘 Masa tuńczykowa: tuńczyka po wyjeciu z puszki rozdrobnić i odcedzić na durszlaku, ugniatając go łyżką. Ugotowane ziemniaki odcedzić, lekko odparować i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Następnie do ziemników dodać żółtka, tuńczyka, cebulę, imbir i czosnek starty na tarce, cebulę dymkę i kolendrę. Później wsypać kmin rzymski, słodką i ostrą paprykę, mieszankę przypraw pul biber, kurkumę, mieszankę przypraw garam masala, pieprz, sól i skrobię kukurydzianą. Teraz łyżką wszystko razem dobrze wymieszać i z powstałej masy - tuńczykowej uformować, niewielkie płaskie frykadele.

🔘 Następnie frykadele obtoczyć w rozbełtanym białku i smażyć na dużej patelni na rozgrzanym oleju (olej powinien przykryć dno patelni), smażyć, aż nabiorą ładnego brązowego koloru. Pyszne frykadele z tuńczyka podałem z zieloną sałatą.
Frykadele z tuńczyka po indyjsku z garam masala
Przed podaniem usmażone frykadele położyć na papierze kuchennym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Frykadele z tuńczyka po indyjsku z garam masala
Następnie frykadele obtoczyć w rozbełtanym białku i smażyć na dużej patelni na rozgrzanym oleju.
Frykadele z tuńczyka po indyjsku z garam masala
Teraz z powstałej masy - tuńczykowej uformować, niewielkie płaskie frykadele.
Frykadele z tuńczyka po indyjsku z garam masala
Następnie do ziemników dodać żółtka, tuńczyka i resztę składników i przypraw - wszystko razem dobrze wymieszać.
Frykadele z tuńczyka po indyjsku z garam masala
Tuńczyka po wyjeciu z puszki rozdrobnić i odcedzić, ugniatając go łyżką - ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków.