Sposób przygotowania:
Frykadele z tuńczyka po indyjsku z garam masala
🔘 Masa tuńczykowa: tuńczyka po wyjeciu z puszki rozdrobnić i odcedzić na durszlaku, ugniatając go łyżką. Ugotowane ziemniaki odcedzić, lekko odparować i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Następnie do ziemników dodać żółtka, tuńczyka, cebulę, imbir i czosnek starty na tarce, cebulę dymkę i kolendrę. Później wsypać kmin rzymski, słodką i ostrą paprykę, mieszankę przypraw pul biber, kurkumę, mieszankę przypraw garam masala, pieprz, sól i skrobię kukurydzianą. Teraz łyżką wszystko razem dobrze wymieszać i z powstałej masy - tuńczykowej uformować, niewielkie płaskie frykadele.
🔘 Następnie frykadele obtoczyć w rozbełtanym białku i smażyć na dużej patelni na rozgrzanym oleju (olej powinien przykryć dno patelni), smażyć, aż nabiorą ładnego brązowego koloru. Pyszne frykadele z tuńczyka podałem z zieloną sałatą.
🔘 Następnie frykadele obtoczyć w rozbełtanym białku i smażyć na dużej patelni na rozgrzanym oleju (olej powinien przykryć dno patelni), smażyć, aż nabiorą ładnego brązowego koloru. Pyszne frykadele z tuńczyka podałem z zieloną sałatą.