bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Sałatka z tuńczykiem i roszponką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ta sałatka często gości na moim stole jest szybka smaczna i łatwa do przygotowania. W sam raz na kolację Walentynkową.

Sałatka z tuńczykiem i roszponką

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem i roszponką

 

  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 3 garście roszponki
  • pół czerwonej cebuli
  • 4 łyżki kukurydzy
  • puszka tuńczyka
  • Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki szczypiorku
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem i roszponką
Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Roszponkę płuczemy i osuszamy. Cebulę kroimy na piórka, kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy.

W miseczce mieszamy majonez z jogurtem naturalnym dorzucamy posiekany szczypiorek, przyprawiamy pieprzem. Na talerzu układamy liście roszponki na środku sos.

Następnie po kolei pomidorki, cebulę, tuńczyka, posypujemy kukurydzą. Całość można oprószyć pieprzem.