ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Sałatka z tuńczykiem i roszponką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

lekka sałatka z tuńczykiem,polana sosem vingret

Sałatka z tuńczykiem i roszponką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem i roszponką

 

  • garść roszponki
  • kawałek zielonego ogórka
  • mały kawałek zielonej lub białej papryki
  • 1 jajko ugotwane na twardo
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • łyżka zielonej cebulki
  • 0,5 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • sos vingret:
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • łyzka soku z cytryny
  • 1 mała łyżeczka musztardy dijon
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem i roszponką
Na dnie niewielkie miski kładziemy umytą roszponkę, następnie dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ogórka i pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki, tunczyka oraz pokrojone na ćwiartki jajko. Sos: oliwę dokładnie wymieszać z cytryną, musztardą oraz solą i pieprzem. Odstawić na 5 min., po tym czasie polać sałatkę, którą z wierzchu posypujemy jeszcze cebulką. Smacznego :)
Sałatka z tuńczykiem i roszponką
na dno kładziemy umytą garść roszponki
Sałatka z tuńczykiem i roszponką
następnie dodajemy kawałek ogórka i papryki
Sałatka z tuńczykiem i roszponką
jeszcze pomidorki koktajlowe i tuńczyk