WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1877]

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna sałatka ryżowa z tuńczykiem z puszki, kukurydzą, porem i ogórkami konserwowymi, z majonezem i sosem czosnkowym.

Sałatka z tuńczykiem i ryżem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

 

  • Ok. 70 g ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 3/4 puszki kukurydzy konserwowej
  • Kawałek pora zielonej części
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka domowego sosu czosnkowego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

ETAP 1:

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Wystudzić i przełożyć do miski.

Tuńczyka odsączyć z zalewy i dodać do ryżu. Kukurydzę również odsączyć i dodać do ryżu i tuńczyka.

Pora drobno pokroić. Dodać do pozostałych składników. Ogórki konserwowe drobno pokroić i dodać do reszty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Wymieszać z sosem czosnkowym i majonezem. Podawać schłodzone.

Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Pokrojone ogórki konserwowe dodane do pozostałych składników
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Pokrojony por dodany do miski z pozostałymi składnikami
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Odcedzona kukurydza konserwowa dodana do tuńczyka i ryżu
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Odsączony tuńczyk dodany do ugotowanego ryżu
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Ugotowany i wystudzony ryż przełożony do miski