Sposób przygotowania:
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Odsączamy na sitku pozwalając im swobodnie ociekać przez kilka minut. Wykładamy na dno szklanej misy. Cukinie myjemy i kroimy w niewielka kostkę. Jeśli warzywo jest młode możemy pokroić ze skórką.
Cukinie układamy równą warstwą na pomidorach. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Układamy na cukinii. Na rybę nakładamy odsączoną kukurydzę z puszki. Przygotowujemy sos czosnkowy: w niewielkiej miseczce mieszamy dokładnie majonez z jogurtem greckim, przeciśniętym czosnkiem oraz sosem sałatkowym.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Sos delikatnie nakładamy na kukurydzę. Całość przykrywamy kołderka z porwanej sałaty lub rukoli.
Cukinie układamy równą warstwą na pomidorach. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Układamy na cukinii. Na rybę nakładamy odsączoną kukurydzę z puszki. Przygotowujemy sos czosnkowy: w niewielkiej miseczce mieszamy dokładnie majonez z jogurtem greckim, przeciśniętym czosnkiem oraz sosem sałatkowym.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Sos delikatnie nakładamy na kukurydzę. Całość przykrywamy kołderka z porwanej sałaty lub rukoli.
zbysiowa