Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Śledzie na zimno z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja pyszna propozycja przygotowania śledzi na zimno. Pyszne i aromatyczne danie. Mnóstwo warzyw. Idealne na imprezy, spotkania czy na kolację. Proste i szybkie w wykonaniu. Polecam podać ze świeżym pieczywem.

Śledzie na zimno z warzywami

Składniki:

Śledzie na zimno z warzywami

Składniki:

  • 4 spore marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 niewielki seler (około 15 dag)
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 180 g koncentratu pomidorowego
  • 1 słoik śledzi w zalewie (470 g śledzi)
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • lubczyk suszony według uznania
  • zioła kuchni polskiej według uznania

Sposób przygotowania:

Śledzie na zimno z warzywami
1. Warzywa obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę. Marchewki, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, ponownie przesmażamy, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości warzyw. Nadmiar wody odparowujemy, dodajemy koncentrat, chwilę dusimy mieszając i przyprawiając do smaku solą, pieprzem, i ziołami. Studzimy bardzo dokładnie.

3. Śledzie kroimy w mniejsze kawałki, odsączamy na sicie z nadmiaru zalewy. Dodajemy do zimnych warzyw i dokładnie mieszamy. Następnie wkładamy je do lodówki do schłodzenia i żeby składniki ,,przegryzły się''.

4. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 4 porcje.

Najlepiej smakują gdy składniki ,,przegryzą'' się.

Podajemy schłodzone.