Sposób przygotowania:
Śledzie na zimno z warzywami
1. Warzywa obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę. Marchewki, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, ponownie przesmażamy, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości warzyw. Nadmiar wody odparowujemy, dodajemy koncentrat, chwilę dusimy mieszając i przyprawiając do smaku solą, pieprzem, i ziołami. Studzimy bardzo dokładnie.
3. Śledzie kroimy w mniejsze kawałki, odsączamy na sicie z nadmiaru zalewy. Dodajemy do zimnych warzyw i dokładnie mieszamy. Następnie wkładamy je do lodówki do schłodzenia i żeby składniki ,,przegryzły się''.
4. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 4 porcje.
Najlepiej smakują gdy składniki ,,przegryzą'' się.
Podajemy schłodzone.
2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, ponownie przesmażamy, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości warzyw. Nadmiar wody odparowujemy, dodajemy koncentrat, chwilę dusimy mieszając i przyprawiając do smaku solą, pieprzem, i ziołami. Studzimy bardzo dokładnie.
3. Śledzie kroimy w mniejsze kawałki, odsączamy na sicie z nadmiaru zalewy. Dodajemy do zimnych warzyw i dokładnie mieszamy. Następnie wkładamy je do lodówki do schłodzenia i żeby składniki ,,przegryzły się''.
4. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 4 porcje.
Najlepiej smakują gdy składniki ,,przegryzą'' się.
Podajemy schłodzone.