WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Warstwowa sałatka z tuńczykiem, jajkami, żółtym serem i ogórkami konserwowymi, przekładana krakersami.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

 

  • 36szt krakersów solonych
  • 1 puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 100g żółtego sera
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • Kilka łyżek majonezu
  • Pęczek szczypiorku
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

ETAP 1:

Na płaskim talerzu lub desce ułożyć obok siebie 9 krakersow (3x3).

Ogórki konserwowe drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Ser wymieszać z ogórkami i łyżką majonezu. Wyłożyć równomiernie na krakersy. Ułożyć drugą warstwę krakersów.

Tuńczyka odsączyć z zalewy i wymieszać z łyżką majonezu. Przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na krakersy. Ułożyć trzecią warstwę ciastek.

Ugotowane i obrane jajka zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z ok łyżką majonezu. 2/3 masy jajecznej wyłożyć na ciastka. Ułożyć ostatnią warstwę krakersów i posmarować resztą masy jajecznej. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Ostatnia warstwa krakersów posmarowana cienko jajkami z majonezem
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Starte jajka z majonezem i przyprawami wyłożone na krakersy
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Majonez, sól i pieprz dodane do startych jajek
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Rozdrobniony tuńczyk z majonezem wyłożony na krakersy
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Ogórki z serem żółtym i majonezem wyłożone na krakersy