BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ateńska sałatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka pożywna, smaczna i kolorowa. Szybka i prosta w przygotowaniu, swoim smakiem i wyglądem skusi niejednego niejadka. Przepis pochodzi z bardzo starej książki mojej babci.

Ateńska sałatka Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ateńska sałatka

 

Sposób przygotowania:

Ateńska sałatka
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry i posolić. Ogórki obrać pokroić w plastry. Cebulę po obraniu pokroić w prążki, zanurzyć je na kilka minut w zimnej wodzie - odsączyć. Ser pokroić w kostkę, rodzynki sparzyć a liście sałaty dokładnie opłukać i osuszyć.

Na dwóch dużych talerzach rozłożyć liście sałaty, w środku rozłożyć po połowie pokrojony ser, dookoła ułożyć przygotowane pomidory oraz ogórki.

Polać sosem winegret przygotowanym według opisu na opakowaniu i wymieszanym z oregano, posypać odsączonymi rodzynkami i udekorować oliwkami.
Ateńska sałatka
Pomidory sparzyć gorącą wodą, z ciągnąc skórkę
Ateńska sałatka
liście sałaty po oderwaniu dobrze opłukać a następnie osuszyć
Ateńska sałatka
Rodzynki zalać zimna woda tak na 15 minut ,następnie odsączyć
Ateńska sałatka
Na talerzach rozłożyć oczyszczone , umyte i osuszone liście sałaty
Ateńska sałatka
Na środku ułożyć po połowie pokrojony ser, dookoła przygotowane warzywa
Ateńska sałatka
Gotowe posypać rodzynkami oraz udekorować oliwkami