Sposób przygotowania:
Sałatka z żółtej fasoli( do grilla)
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić- obrać , okroić w pół plasterki. Zabezpieczyć folią by nie obeschły- a jeszcze lepiej gotować w tym samym czasie co fasolkę). Umyć fasolę i rzodkiewki. Z fasolek obciąć końcówki ( odciąć zbrązowiałe części). Gotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru* ok. 25 minut.** Gdy jest już miękka odcedzić i przelać zimną wodą. Większe fasolki przekroić na pół - mniejsze zostawić w całości. Przygotować dresing mieszając olej z sokiem z cytryny. Doprawić solą , cukrem i szczyptą pieprzu. Rzodkiewki zetrzeć w plasterki na tarce jarzynowej na ostrzu do mizerii ( lub pokroić w bardzo drobne plasterki). Delikatnie wymieszać fasolę, ziemniaki , rzodkiewkę i koper. Polać przygotowanym dresingiem i odstawić do lodówki by się smaki wymieszały. Podawać schłodzoną. *Daję na 1,5 litra wody pełną łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru. ** Czas gotowania zależy od tego jak młoda jest fasolka - trzeba po prostu sprawdzać. Ja jeśli fasolka jest cienka po 15 minutach wyjmuję jedną i próbuję , gdy jeszcze jest za surowa gotuje dalej , po 5 minutach znowu i tak do momentu aż będzie dobra.