Sposób przygotowania:
Sałatka ze szparagami.
Potrzebne nam są 4 szerokie lampki na wino - sałatka jest idealna nie tylko na karnawałowe przyjęcie (wtedy już nikt nie odmówi spróbowania naszej sałatki, gdyż każdy otrzyma własną porcje) ale propozycja ta jest rownież idealna na romantyczną kolację. Jajka gotujemy, obieramy i po całkowitym wystudzeniu kroimy w kostkę. Za pomocą łyżki nakladamy do lampek po 1 skrojonym jajku - ważne aby było zimne, bo w przeciwnym razie szkło zaparuje i nie będzie się ładnie prezentować. następnie delikatnie, uwazając by nie pobrudzić ścianek rozmsarowujemy po 1 łyżce majonezu, który nastepnie lekko solimy i pieprzymy. Szynkę kroimy w paseczki i posypujemy równomiernie na majonezie. 12 szparagów kroimy w 2-centymetrowe kawałki i posypujemy je po szynce. Na samym końcu dajemy drobno posiekany szczypiorek. Do każdej lampki z sałatką wkładamy po 1 szparagu do dekoracji i gotowe