misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Sałatka ze szparagów na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ułożyć liście sałaty na osobnych talerzach, na nich kłaść szparagi i polewać sosem. Udekorować....

Sałatka ze szparagów na ciepło

Składniki:

Sałatka ze szparagów na ciepło

 

  • 500g szparagów
  • 1 łyżka oliwy
  • 50 g rukwi wodnej lub mieszanki liści różnych sałat
  • kilka pasków skórki cytrynowej do przybrania
  • SOS:
  • starta skórka z 1/2cytryny
  • 2 łyżki octu estragonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2łyżeczki cukru
  • 1/2łyzeczki musztardy DIJON
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka ze szparagów na ciepło
Rozgrzać maksymalnie ruszt. Wyłożyć tackę na ruszt folia kuchenną i ułożyć na niej szparagi. Posmarować oliwą. Piec 4-5 minut, aż szparagi będą miękkie. Przełożyć na półmisek i pozostawić, aby ostygły. Wymieszać wszystkie składniki sosu w małej miseczce lub kubku. Ułożyć liście sałaty na osobnych talerzach, na nich kłaść szparagi i polewać sosem. Udekorować paskami skórki cytrynowej.