Sposób przygotowania:
Sałatka ziemniaczana
Ziemniaki razem z skórką dokładnie umyć i w osolonej wodzie ugotować al dente. Z zimnych ziemniaków obrać skórkę i pokroić w półplasterki.
Do ziemniaków dodać pokrojone w półplasterki ogórki, odsączony z zalewy groszek i pokrojony szczypiorek. Majonez, śmietaną i wodę z ogórków wymieszać, wlać do sałatki i delikatnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotową sałatkę przykryć folią i włożyć do lodówki by smaki się przegryzły.
Po wyjęciu można ponownie doprawić do smaku i jeśli jest zbyt sucha (ziemniaki wchłoną majonez) dodać majonezu i śmietany. Udekorować zielonym groszkiem i natką pietruszki.
Nie mieszamy zbyt gwałtownie, żeby ziemniaki się za bardzo nie rozpadły i zachowały swój kształt.
Do ziemniaków dodać pokrojone w półplasterki ogórki, odsączony z zalewy groszek i pokrojony szczypiorek. Majonez, śmietaną i wodę z ogórków wymieszać, wlać do sałatki i delikatnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotową sałatkę przykryć folią i włożyć do lodówki by smaki się przegryzły.
Po wyjęciu można ponownie doprawić do smaku i jeśli jest zbyt sucha (ziemniaki wchłoną majonez) dodać majonezu i śmietany. Udekorować zielonym groszkiem i natką pietruszki.
Nie mieszamy zbyt gwałtownie, żeby ziemniaki się za bardzo nie rozpadły i zachowały swój kształt.