Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Sałatka ziemniaczana z parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sałatka ziemniaczana z parmezanem, rzodkiewkami i rukolą

Sałatka ziemniaczana z parmezanem

Składniki:

Sałatka ziemniaczana z parmezanem

 

  • 800g ziemniaków
  • 1 pęczek rukoli
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 4łyżki octu
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 50g tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Sałatka ziemniaczana z parmezanem
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Rukolę oczyścić, opłukać, osączyć. Ogórek pokroić w słupki, rzodkiewki w cienkie plasterki. Ziemniaki odcedzić obrać i pokroić również w plasterki. Przełożyć do miski. Olej wymieszać z octem i musztardą, przyprawić na pikantnie solą i pieprzem. Przygotowany sos przełożyć ze szczypiorkiem, listkami rukoli, rzodkiewką i ogórkiem do ziemniaków. Ostrożnie wymieszać. Odstawić na kilka minut w chłodne miejsce. Posypać parmezanem.

Smacznego!