iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Schab nadziewany morelą i śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Schab nadziewany morelą i śliwką

Schab nadziewany morelą i śliwką

Składniki:

Schab nadziewany morelą i śliwką

 

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 1 garść suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1 garść suszonych moreli
  • 2 szt cebula,
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki woda,
  • 1 łyżeczka Kucharek - uniwersalna przyprawa
  • 3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Schab nadziewany morelą i śliwką
Schab jeden długi kawałek myjemy i osuszamy. Robimy dużym nożem dziurę , w którą będziemy wkładać śliwki i morele. Wpychamy śliwki i morele na przemian , ubijając ciasno. Do oleju dodajemy wyciśnięty czosnek, przyprawę uniwersalną -mieszamy. Taka marynatą smarujemy schab z każdej strony. Następnie wkładamy go do rękawa do pieczenia. Cebule kroimy w piórka . Wkładamy do worka, dodajemy pozostałe śliwki i morele , wlewamy 12 szklanki wody lub bulionu. Zamykamy worek i wstawiamy do piekarnika na ok 50 min. Po tym czasie wyciągamy i kroimy w plastry . Podajemy na zimno bez sosu lub z wytworzonym sosem na ciepło.