Wieprzowina jest mięsem, które króluje w polskiej kuchni od wieki wieków. Tradycyjne przepisy bazują na takich elementach świni jak szynka, schab, karkówka czy ogonówka.
To właśnie z wieprzowiny przyrządzamy wyborne gulasze, pyszne kotlety oraz nietuzinkowe domowe wędliny. Przykładem na te ostatnie jest pieczony schab ze śliwką, który może być zarówno daniem głównym podanym na ciepło, jak i przysmakiem serwowanym z pieczywem.
Aby cieszyć podniebienia domowników soczystym i pachnącym schabem najlepiej przyrządzić go w piekarniku, w folii lub rękawie. Dodatkowo otulenie go porcją jabłek i rozmarynu zapewni nam pożądany smak oraz dodatkową porcję soku.
Schab możemy nadziewać ulubionymi owocami. W tej roli idealnie spisują się suszone śliwki np. kalifornijskie lub morele. Schab ze śliwką, mimo że jest klasyczną pozycją na wielu uroczystościach, bardzo często zadziwia swoim nieoczywistym smakiem. Wyraziste mięso łączy się ze słodkim owocem sprawiając, że mamy do czynienia z połączeniem idealnym. Przekonajcie się zresztą sami podczas testowania przepisów z naszej bazy. Serdecznie zapraszamy.
Zdjęcie: Fotolia
Aby cieszyć podniebienia domowników soczystym i pachnącym schabem najlepiej przyrządzić go w piekarniku, w folii lub rękawie. Dodatkowo otulenie go porcją jabłek i rozmarynu zapewni nam pożądany smak oraz dodatkową porcję soku.
Schab możemy nadziewać ulubionymi owocami. W tej roli idealnie spisują się suszone śliwki np. kalifornijskie lub morele. Schab ze śliwką, mimo że jest klasyczną pozycją na wielu uroczystościach, bardzo często zadziwia swoim nieoczywistym smakiem. Wyraziste mięso łączy się ze słodkim owocem sprawiając, że mamy do czynienia z połączeniem idealnym. Przekonajcie się zresztą sami podczas testowania przepisów z naszej bazy. Serdecznie zapraszamy.
Zdjęcie: Fotolia