WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Schab pieczony z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny schab środkowy pieczony z żurawiną. Aromatycznie zamarynowany, idealny na obiad, jak i podawany na zimno.

Schab pieczony z żurawiną

Składniki:

Schab pieczony z żurawiną

 

  • 1,5 kg schabu środkowego
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 2 cebule
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej lub delikatesowej
  • 1/2 szklanki bulionu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z żurawiną
Schab oczyszczamy i rozcinamy wzdłuż dłuższego boku, by powstał jak największy płat. Delikatnie go rozbijamy. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i nacieramy mięso. Posypujemy żurawiną i zawijamy. Możemy obwiązać sznurkiem. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Następnego dnia mięso obsmażamy na patelni, dokładamy cebule, podlewamy bulionem i pieczemy ok 1,5 godziny w 190 stopniach, polewając kilkukrotnie sosem.