lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Schab nadziewany żurawiną i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

No to postanowiłam zaszaleć i zrobić schab z żurawina i śliwką suszoną. Jak na moje oko wyszło całkiem fajnie. Jednak przede wszystkim smak się liczy . Bo co komu fajne foto jak by jedzenie miało być niedobre. U mnie jest to i to.

Schab nadziewany żurawiną i śliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab nadziewany żurawiną i śliwkami

 

  • schab 1,5 kg

 

  • żurawina do mies Develey poszedł mi cały słoiczek

 

  • suszone śliwki 200 g - wepchnęłam do środka.

 

  • Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Schab nadziewany żurawiną i śliwkami
Schab natarłam solą i pieprzem , zalałam białym winem i zostawiłam na noc w lodówce. Następnego dnia schab nacięłam w środku dosyć szeroko i prawie do samego końca. Do miseczki włożyłam żurawinę do mies i śliwki , wymieszałam . Przygotowane nadzienie włożyłam do schabuDo naczynia żaroodpornego włożyłam schab , a po bokach ziemniaki pokrojone w słupki . Podlałam całość bulionem i wstawiłam do pieca.Piekłam pod przykryciem ( folią aluminiową w 200 stopniach godzinę czasu.) Zdjęłam po godzinie folię i podpiekłam jeszcze 30 minut w 180 stopniach aby się zarumieniło wszystko . Wino nadało wyjątkowego smaku . Schab smakował wyśmienicie .
Schab nadziewany żurawiną i śliwkami
Następnego dnia schab nacięłam w środku dosyć szeroko i prawie do samego końca. Do miseczki włożyłam żurawinę do mies i śliwki , wymieszałam . Przygotowane nadzienie włożyłam do schabu
Schab nadziewany żurawiną i śliwkami
Do naczynia żaroodpornego włożyłam schab , a po bokach ziemniaki pokrojone w słupki . Podlałam całość bulionem i wstawiłam do pieca. Piekłam pod przykryciem ( folią aluminiową w 200 stopniach godzinę czasu.) Zdjęłam po godzinie folię i podpiekła