Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Żeberka w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam żeberka, a żeberka w kapuście, palce lizać. Delikatne, mięciutkie mięso z żeberek wieprzowych w kapuście na bazie grzybów i powideł.

Żeberka w kapuście

Składniki:

Żeberka w kapuście

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w kapuście

I

Żeberka w kapuście
Moczenie grzybów, przygotowanie miesa, żeberka kroimy, doprawiamy i pieczemy.

1. Grzyby suszone zalewam gorącą wodą i odstawiam na godzinę.
2. Żeberka myję, kroję w paski, doprawiam solą, pomysłem na żeberka z cebula i natką pietruszki. Mięso przekładam do woreczka od pieczenia, układam na blaszce i piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C.

II

Żeberka w kapuście
Przygotowanie kapusty, kapustę gotujemy z grzybami oraz powidłąmi.

3. Kapustę kiszoną przelewam wodą, przekładam do garnka, dodaję wcześniej namoczone grzyby wraz z woda z moczenia, dodaję listek laurowy, ziele angielskie, powidła i gotuję około 30 minut.

III

4. Kapustę po ugotowaniu układam w naczyniu razem z upieczonymi żeberkami.
5. Danie gotowe.
6. Smacznego.