WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Bigos ze słodkiej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bigos ze słodkiej kapusty, z dodatkiem kiełbasy śląskiej i schabu, z koncentratem pomidorowym i czosnkiem.

Bigos ze słodkiej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos ze słodkiej kapusty

 

  • 0,5 główki kapusty białej
  • 1kg schabu
  • 4 pętka kiełbasy śląskiej
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • ok. 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz czarny mielony
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bigos ze słodkiej kapusty

ETAP 1:

Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka. Schab pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni na oleju. Dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę i również przesmażyć. Dodać do kapusty. Cebulę posiekać i przesmażyć na patelni razem z majerankiem, solą i pieprzem. Dodać do kapusty. Dodać startą marchewkę. Wlać szklankę wody. Dodać pozostałe przyprawy. Zagotować.

Zmniejszyć ogień i dusić kilkanaście minut. Dodać koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Wymieszać. Dusić ok. godzinę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości.

Podawać na gorąco z pieczywem.

Bigos ze słodkiej kapusty
Do kapusty z mięsem i kiełbasą dodajemy koncentrat pomidorowy
Bigos ze słodkiej kapusty
Starta na tarce marchewka dodana do garnka.
Bigos ze słodkiej kapusty
Podsmażona kiełbasa śląska dodana do kapusty
Bigos ze słodkiej kapusty
Podsmażony schab dodany do poszatkowanej kapusty