Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Schab w pysznym kremowym sosie

Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą
Plastry schabu rozbijamy - najlepiej przez folię. Kolejno nacieramy je z obu stron solą, pieprzem, papryka słodką i ziołami prowansalskimi i ostawiamy na pół godziny. Następnie schab podsmażamy na rumiano z obu stron. Plastry schabu wyjmujemy, i na patelnię wlewamy bulion, dodajemy chrzan, mieszamy. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu energicznie mieszając, sos chwilkę gotujemy aż do zgęstnienia. Następnie wkładamy plastry schabu i dusimy je w sosie pod przykryciem około pół godziny. 5 minut przed końcem dodajemy rzeżuchę. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu tak długo aż uzyskamy pożądaną konsystencję sosu. Schab podajemy z ziemniakami i surówką posypany świeżą rzeżuchą. Życzę smacznego :)
Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą
Plastry schabu rozbijamy delikatnie np. przez folię.
Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą
Następnie nacieramy je z obu stron solą, pieprzem, papryka słodką i ziołami prowansalskimi.
Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą
Plastry schabu wyjmujemy z patelni, a do powstałego tłuszczu wlewamy bulion i dodajemy chrzanu, mieszamy.
Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą
Następnie wkładamy plastry schabu i dusimy je w sosie pod przykryciem około 30 minut.

Tagi:

zioła schab