Sposób przygotowania:
Serduszkowy tort urodzinowy
W misce ubić białka na sztywno, dodawać porcjami cukier, ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Dodawać kolejno żółtka, po każdym dokładnie i delikatnie miksując. Wsypać obie mąki, wymieszać delikatnie.
Przełożyć do tortownicy (śr. 22 cm - wyścielone tylko dno), wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty (najlepiej przy użyciu nitki). Śmietanę ubić z cukrem, dodać mascarpone, krótko zmiksować do uzyskania gęstego kremu. 1/3 kremu przełożyć do drugiej miski, dodać niebieski barwnik (ilość zależy od rodzaju i producenta, więc nie podaję dokładniej ilości).
Do większej miski dodać barwnik czerwony (lub różowy, do uzyskania delikatnego pastelowego różu). Wymieszać. Pierwszy blat ułożyć na paterze (blaty można nasączyć wodą z cukrem waniliowym lub naparem herbacianym), posmarować połową różowego kremu, nałożyć drugi blat, nałożyć krem niebieski, następnie ostatni blat i resztę kremu różowego.
Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekorować serduszkami.
Przełożyć do tortownicy (śr. 22 cm - wyścielone tylko dno), wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty (najlepiej przy użyciu nitki). Śmietanę ubić z cukrem, dodać mascarpone, krótko zmiksować do uzyskania gęstego kremu. 1/3 kremu przełożyć do drugiej miski, dodać niebieski barwnik (ilość zależy od rodzaju i producenta, więc nie podaję dokładniej ilości).
Do większej miski dodać barwnik czerwony (lub różowy, do uzyskania delikatnego pastelowego różu). Wymieszać. Pierwszy blat ułożyć na paterze (blaty można nasączyć wodą z cukrem waniliowym lub naparem herbacianym), posmarować połową różowego kremu, nałożyć drugi blat, nałożyć krem niebieski, następnie ostatni blat i resztę kremu różowego.
Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekorować serduszkami.
ankaszym
Alex_M
nie mam dostępu do szymanowskiej więc nie wypróbuję, mąka 450 to typ tortowy, najbardziej oczyszczona i biała mąka, więc takiej właśnie używam do biszkoptów