Sposób przygotowania:
Tort urodzinowy ocean
Przygotować biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier, po czym żółtka, delikatnie wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem. Na końcu dodać kakao. Tak przygotowane ciasto wylać do tortownicy i piec około 20-30 min w 160 C. Upieczony biszkopt pozostawić do wystygnięcia, po czym ciasto przekroić na pół. Jasny biszkopt przygotować w taki sam sposób, z tym, że piec ok.15 min. Także pozostawić do wystygnięcia. Przygotować masę : Odlać 1/2 litra mleka i zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie pozostałe mleko wymieszać z mąką i żółtkami. Gdy mleko się zagotuje, wlać mieszankę i ugotować budyń. Margarynę utrzeć, dodając po łyżce ostudzony budyń. Tak Przygotowaną masę podzielić na 3 części-2 równe i trzecią część taką aby wystarczyła na wierzch i boki tortu. Jedną część masy połączyć z brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, po czym gdy zacznie tężeć połączyć z drugą częścią masy. Przygotowanymi masami przełożyć tort: Na spód biszkopt kakaowy, następnie masa z brzoskwiniami, przykryć jasnym biszkoptem, wyłożyć połowę masy różowej, na masę rozłożyć wiśnie, przykryć resztą masy, położyć biszkopt kakaowy. Pozostałą masą posmarować wierzch i boki tortu. Ugnieść lukier plastyczny, rozwałkować na blacie posypanym cukrem pudrem, po czym delikatnie nałożyć na tort. Wstawić do lodówki. Udekorować i jeszcze chwilę chłodzić.