Sposób przygotowania:
Śmietanowy tort z truskawkami
Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku, wlać do płaskiego naczynia, wstawić do lodówki. Gdy zastygnie pokroić w kostkę.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno. Cukier dodawać partiami, miksując bez przerwy, aż piana będzie błyszcząca.
Dodawać kolejno żółtka, po każdym dobrze miksując. Na koniec wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Dno formy (śr. 23cm) wyłożyć papierem, wylać masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Masa: Śmietanę wymieszać z cukrem (cukier rozpuści się w śmietanie, ale można użyć cukru pudru). Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wydłubać ziarenka płaskim nożem, dodać do śmietany. wymieszać.
Truskawki umyć, część przekroić na pół. Resztę odszypułkować, pokroić na plastry. Na pierwszy blat wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć plastry truskawek, przykryć kolejnym blatem, znów nałożyć krem i truskawki, przykryć trzecim blatem.
Nałożyć ostatnia część kremu, posypać kostkami galaretki i udekorować truskawkami. Tort wstawić do lodówki na 12 godzin.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno. Cukier dodawać partiami, miksując bez przerwy, aż piana będzie błyszcząca.
Dodawać kolejno żółtka, po każdym dobrze miksując. Na koniec wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Dno formy (śr. 23cm) wyłożyć papierem, wylać masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Masa: Śmietanę wymieszać z cukrem (cukier rozpuści się w śmietanie, ale można użyć cukru pudru). Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wydłubać ziarenka płaskim nożem, dodać do śmietany. wymieszać.
Truskawki umyć, część przekroić na pół. Resztę odszypułkować, pokroić na plastry. Na pierwszy blat wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć plastry truskawek, przykryć kolejnym blatem, znów nałożyć krem i truskawki, przykryć trzecim blatem.
Nałożyć ostatnia część kremu, posypać kostkami galaretki i udekorować truskawkami. Tort wstawić do lodówki na 12 godzin.