Sposób przygotowania:
Kokosowy tort z truskawkami
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować aż piana będzie lśniąca. Dodawać kolejno żółtka, po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsypać obie mąki i wymieszać. Nałożyć do tortownicy (śr. 23 cm), wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 35-40 minut. Wystudzić.
Krem: Do garnka wlać 800 ml mleka, dodać cukier i wiórki kokosowe, gotować na małym ogniu 15 minut. Następnie W 100 ml mleka rozpuścić proszek budyniowy, wlać do garnka, ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować na puszysto, dodawać po łyżce budyniu, dokładnie ucierać.
Truskawki umyć, posuszyć, odszypułkować. Pokroić w kawałki. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty (mi najwygodniej nitką).
Dolny blat ułożyć na paterze, wyłożyć 1/3 kremu i pokrojone truskawki itd do wykończenia składników. Wierzch tortu udekorować kilkoma truskawkami z szypułkami, schłodzić.
Krem: Do garnka wlać 800 ml mleka, dodać cukier i wiórki kokosowe, gotować na małym ogniu 15 minut. Następnie W 100 ml mleka rozpuścić proszek budyniowy, wlać do garnka, ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować na puszysto, dodawać po łyżce budyniu, dokładnie ucierać.
Truskawki umyć, posuszyć, odszypułkować. Pokroić w kawałki. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty (mi najwygodniej nitką).
Dolny blat ułożyć na paterze, wyłożyć 1/3 kremu i pokrojone truskawki itd do wykończenia składników. Wierzch tortu udekorować kilkoma truskawkami z szypułkami, schłodzić.
CORAL
Alex_M
dziękuję :)
ja lubię takie 'gołe' torty, i robić i jeść ;)