karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Serek topiony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny domowy serek topiony na kanapki.

Serek topiony Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Serek topiony

 

  • ½ kg twarogu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Spora szczypta soli do smaku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Serek topiony
Twaróg rozdrabniamy widelcem i zasypujemy sodą. Odstawiamy na noc, do czasu, aż twaróg roztopi się i będzie lepki. Do takiego twarogu dodajemy łyżkę masła, sól do smaku oraz żółtko. Dokładnie mieszamy. Do garnka wlewamy wodę (ok. 1 szklanki), zagotowujemy. Na garnek kładziemy metalową miskę, do które wkładamy przygotowany twaróg. Twaróg podgrzewamy na parze. Mieszamy żeby żółtko się nie ścięło a z twarogu zrobiła się jednolita masa. Twaróg jest gotowy, gdy nie ma grudek. Masę przelewamy do głębokiego naczynia i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowy serek kroimy na chleb.
Serek topiony
Serek topiony przed wystudzeniem.