Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Serek z bitą śmietaną i sezonowymi owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Coś dla wielbicieli bitej śmietany. Jeśli jednak unikacie jej ze względu na kaloryczność jest na to metoda. Wystarczy ją zmieszać z serkiem i już mamy lżejsze wydanie.

Serek z bitą śmietaną i sezonowymi owocami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Serek z bitą śmietaną i sezonowymi owocami

 

 

Sposób przygotowania:

Serek z bitą śmietaną i sezonowymi owocami
Owoce płuczemy, obieramy i dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Śmietanę wkładamy do zimnego suchego naczynia. Przed ubijaniem dobrze jest naczynie włożyć na 10 minut do lodówki. Śmietanę ubijamy chwilę, a jak zacznie jej przyrastać dodajemy serek i cukier waniliowy. Ubijamy aż zaczną się robić wzorki na masie. Wtedy dodajemy sok z cytryny lekko mieszamy i gotowe. Na dno szklaneczek nakładamy warstwę owoców, przykrywamy śmietaną z serkiem i znów owoce. I tak do samej góry. Wykańczamy owocami i odrobiną startej czekolady.
Serek z bitą śmietaną i sezonowymi owocami
Gdy śmietana zaczyna się już puszyć dodajemy serek.
Serek z bitą śmietaną i sezonowymi owocami
Czyste owoce należy osuszyć na papierowych ręcznikach.
Serek z bitą śmietaną i sezonowymi owocami
Gdy na masie robią się wyraźne wzorki dodajemy sok z cytryny.

Tagi:

czekolada