Sposób przygotowania:
Serniczek straciatella z musem truskawkowym
Formę wykładamy folia spożywczą lub jeśli mamy silikonową lub teflonową, jest to zbędne. Biszkopty leciutko nasączamy sokiem i układamy na dnie formy jeden obok drugiego. Żelatynę zalewamy chłodną wodą do napęcznienia (na 2 łyżki 3 łyżki wody) i odstawiamy na 10 minut. Będziemy potrzebować dwóch porcji żelatyny, lepiej przygotować je oddzielnie aby panować czasowo nad tężeniem mas. W tym czasie miksujemy serową masę: ser z jogurtem, cukrem, wanilią i skórką cytrynową. Żelatynę (pierwszą porcję) zalewamy 3 łyżkami gorącej wody i podgrzewamy (nie może się zagotować!). Chwilkę studzimy i dolewamy do masy serowej, mieszamy dokładnie i wylewamy masę na warstwę biszkoptów. Schładzamy teraz wszystko w lodówce na czas przygotowania musu truskawkowego. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i pasta waniliową na gładko. Znów podgrzewamy napęczniałą żelatynę z gorącą wodą i wlewamy ostudzone do truskawek. Kiedy spód serowy już lekko stężeje, wylewamy na niego mus owocowy. Odstawiamy do lodówki aż ciasto stężeje całkowicie (najlepiej na noc). Podajemy z owocami i sosem czekoladowym.