zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Serniczek straciatella z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Polecam orzeźwiający jogurtowo-serowy spód ze skórką cytrynową i kawałkami czekolady oraz wierzch z musu z truskawek. Nie ma nic lepszego na upalne dni niż taki serniczek, orzeźwiający i chłodzący, bez pieczenia.

Serniczek straciatella z musem truskawkowym

Składniki:

Serniczek straciatella z musem truskawkowym

 

  • Na forme średnicy 21 cm

 

  • 500 g serka do naleśników (lub serek homogenizowany)
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady 70% posiekanej na kawałki
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki żelatyny+woda

 

 

  • 500 g truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej - do smaku)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 łyżki żelatyny+woda

 

 

  • spód:
  • biszkopty (ok. 15 sztuk)
  • sok do nasączania (malinowy/truskawkowy lub jabłkowy rozcieńczony z wodą)

Sposób przygotowania:

Serniczek straciatella z musem truskawkowym
Formę wykładamy folia spożywczą lub jeśli mamy silikonową lub teflonową, jest to zbędne. Biszkopty leciutko nasączamy sokiem i układamy na dnie formy jeden obok drugiego. Żelatynę zalewamy chłodną wodą do napęcznienia (na 2 łyżki 3 łyżki wody) i odstawiamy na 10 minut. Będziemy potrzebować dwóch porcji żelatyny, lepiej przygotować je oddzielnie aby panować czasowo nad tężeniem mas. W tym czasie miksujemy serową masę: ser z jogurtem, cukrem, wanilią i skórką cytrynową. Żelatynę (pierwszą porcję) zalewamy 3 łyżkami gorącej wody i podgrzewamy (nie może się zagotować!). Chwilkę studzimy i dolewamy do masy serowej, mieszamy dokładnie i wylewamy masę na warstwę biszkoptów. Schładzamy teraz wszystko w lodówce na czas przygotowania musu truskawkowego. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i pasta waniliową na gładko. Znów podgrzewamy napęczniałą żelatynę z gorącą wodą i wlewamy ostudzone do truskawek. Kiedy spód serowy już lekko stężeje, wylewamy na niego mus owocowy. Odstawiamy do lodówki aż ciasto stężeje całkowicie (najlepiej na noc). Podajemy z owocami i sosem czekoladowym.