Sposób przygotowania:
Ciasto straciatella
Należy przygotować niezbędne składniki na ciasto. Mąkę przesiać na drobnym sicie, jajka sparzyć wrzącą wodą. Jajka całe wbić do miski następnie przy pomocy miksera ubić je ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i w dalszym ciągu ubijać składniki, do momentu aż cukier się rozpuści. Do masy jajecznej dodać jogurt naturalny- grecki, olej, kakao i mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki razem zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o grubych otworach, następnie dodać ją do ciasta i wymieszać. Przed pieczeniem należy prostokątną formę do ciasta i natłuścić blachę masłem i wylać do niej przygotowane ciasto. Piec w temperaturze około 180 -200 stopni C przez około 50 minut- do suchego patyczka. Wyjąć ciasto i ostudzić, następnie przygotować według przepisu podanego na opakowaniu polewę z ciemnej czekolady i polać nią ciasto, następnie wierzch posypać wiórkami kokosowymi oraz kolorową posypką. Schłodzić ciasto przed podaniem.
marietta