Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Serniczki (małdrzyki, kotlety z twarogu)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne kotlet z białego sera. Znane są pod różnymi nazwami, ale łączy je przepyszny smak. Polecam do przygotowania w najbliższym czasie.

Serniczki (małdrzyki, kotlety z twarogu)

Składniki:

Serniczki (małdrzyki, kotlety z twarogu)

 

  • 500g twarogu (w kostkach, nie z wiaderka)
  • 1-2 jajka
  • 5-7 łyżek mąki pszennej (aby masę była zwarta, nie za twarda) + mąka do obtaczania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier do smaku
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Serniczki (małdrzyki, kotlety z twarogu)
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym wymieszać mikserem. Powinny się spienić. Dodać rozdrobniony widelcem ser, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wyrobić.

Z masy formować kotlety, które kolejno należy obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło (może być olej lub inny tłuszcz).

Serniczki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać np. ze śmietaną, owocami, dżemem lub kremem. Do masy można dodać bakalie lub startą czekoladę.