SUPERPRZEPIS

Serniczki na zimno

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Serniczki na zimno Więcej zdjęć (5)

Szybkie serniczki na zimno o smaku malinowym.

Składniki:

Serniczki na zimno

 

  • Twaróg biały mielony (kremowy) – 3 kostki,
  • Mandarynka – 1 sztuka,
  • Cukier – ½ kubka,
  • Masło miękkie – ½ kostki,
  • Żółtka jaj – 5 sztuk,
  • Jogurt naturalny mały – 1 sztuka,
  • Żelatyna – 4 łyżki i troszkę,
  • Dżem malinowy – 1 mały słoik,
  • Suszona żurawina – garść.

 

Sposób przygotowania:

Serniczki na zimno
Przygotowujemy miseczki do serniczków, na dnie których wsypujemy kilka sztuk suszonej żurawiny. W misce ubijamy żółtka jaj z cukrem, po czym stopniowo dodajemy masło, twaróg, jogurt naturalny. Przez sitko wyciskamy sok z 1 mandarynki. Dodajemy dżem malinowy i wszystko razem łączymy (dobrze, jeżeli składniki były trzymane w lodówce i są chłodne, ponieważ wtedy serniczki lepiej smakują). Do małego rondelka nalewamy odrobinę wody (troszkę więcej niż zakryte dno) i po zagotowaniu wyłączamy. Wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Jak żelatyna zacznie gęstnieć, sprawnie łączymy miksując z masą serową. Gotową masę szybko przelewamy do przygotowanych miseczek, ponieważ masa ekspresowo zastyga. Serniczki są gotowe do spożycia zaraz po przygotowaniu, ze względu na dodaną do masy serowej żelatynę.
Serniczki na zimno
ze względu na dodaną do masy serowej żelatynę.
Serniczki na zimno
Przygotowujemy miseczki do serniczków
Serniczki na zimno
na dnie których wsypujemy kilka sztuk suszonej żurawiny.
Serniczki na zimno
W misce ubijamy żółtka jaj z cukrem