Sposób przygotowania:
Kokosowe ciasto z porzeczkami i lodamiETAP 1
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, odpowiednio 2/3 i 1/3 ciasta.
ETAP 2
Porzeczkę przepłukujemy i osuszamy. Gotową łączymy z mąką ziemniaczaną.
ETAP 3
Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno przygotowanej formy. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, a następnie oprószamy kaszą manna.
Na ciasto oprószone manną wykładamy przygotowane owoce.
ETAP 4
KOKOSOWA KRUSZONKA: Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe. Całość mieszamy do połączenia składników.
ETAP 5
Gotową kruszonkę wykładamy równą warstwą na porzeczkę. Na kruszonkę ścieramy odłożony kawałek ciasta kruchego (1/3 ciasta).
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C do zrumienienia.
Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. Podajemy je w towarzystwie lodów
SylaUla
gusia1000
kokosanka1
Robilam juz 2 razy
Polecam