Sposób przygotowania:
Deser jogurtowo-bananowy z chia
Do jogurtu naturalnego dodać nasiona chia i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin aby napęczniały, ja przygotowałam sobie wieczorem i odstawiłam na noc do lodówki. Banany obrać ze skórki. Obrane banany zmiksować z dodatkiem kakao na mus. Do pucharków nakładać na przemian jogurt z chia i mus bananowy. Ostatnią warstwa ma być jogurt z chia. Udekorować pestkami granatu i listkiem mięty. Można od razu podawać lub jeszcze schłodzić w lodówce. Z podanych składników wyszły mi 3 pucharki widoczne na zdjęciu.
Jogurt można sobie dosłodzić do smaku cukrem waniliowym lub miodem. Ja nic nie dosładzałam, banany były bardzo słodkie więc kwaskowy jogurt z chia zrównoważył ich słodycz.
Jogurt można sobie dosłodzić do smaku cukrem waniliowym lub miodem. Ja nic nie dosładzałam, banany były bardzo słodkie więc kwaskowy jogurt z chia zrównoważył ich słodycz.