Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Serniczki ze spiruliną i winogronem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatne i lekkie serniczki na zimno o pięknym zielonym kolorze na smaczny i zdrowy deser. Są przygotowane na bazie jogurtu naturalnego, a barwy nadaje im spirulina.

Serniczki ze spiruliną i winogronem

Składniki:

Serniczki ze spiruliną i winogronem

 

  • 0,5 kg winogron zielonych, bezpestkowych
  • 700 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 3 opakowania galaretki cytrynowej
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżeczki spiruliny
  • wrzątek

Sposób przygotowania:

Serniczki ze spiruliną i winogronem
1. Część winogron (30 dag) umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Dwie galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Dokładnie wystudzić, zimne już galaretki wymieszać z jogurtem połączonym ze spiruliną i ksylitolem na gładką masę bez grudek.

Wsypać winogrona, całość wymieszać. Przelać do 6 szerokich szklanek lub pucharków. Aby serniczki stężały odłożyć je do lodówki najlepiej na całą noc.

2. Ostatnią z galaretek rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i wystudzić. Pozostałe umyte i osuszone winogrona ułożyć na wierzchu serniczków, zalać już zimną galaretką i włożyć do lodówki aż stężeje na godzinę, dwie. Smacznego!

Tagi:

deser