MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Tort czekoladowo-truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny tort, który upiekłam na pierwsze urodziny młodszej Córeczki. Nie tak efektowny, jak bym tego chciała, ale prosty do wykonania i przygotowany z miłością.

Tort czekoladowo-truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort czekoladowo-truskawkowy

 

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 7 łyżek mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 500 g śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/3 szkl. cukru

 

  • Warstwa truskawkowa:
  • 200 g mrożonych truskawek (*mogą być też świeże)
  • 200 g śmietany 36%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 ml wrzątku

 

  • Poncz:
  • kubek zaparzonej herbaty (lub dowolny inny wg uznania)

 

  • Dodatkowo:
  • dowolne gotowe lub wykonane samodzielnie dekoracje na tort

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo-truskawkowy
Biszkopt: Oddzielam białka od żółtek i ubijam je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodaję cukier i miksuję tak długo, aż się rozpuści. Do sztywnej piany dodaję żółtka, króciutko na wolnych obrotach miksuję, odstawiam mikser. Wsypuję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam szpatułką do połączenia składników. Blachę (17x28cm) wykładam na dnie papierem do pieczenia (boki bez papieru i niczym nie smaruję). Wlewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30-35 minut. Studzę w formie, odkrawam ostrożnie boki i odrywam papier ze spodu. Biszkopt kroję biszkopt na 3 blaty.

Krem: Bardzo zimną śmietanę ubijam z cukrem na sztywno, dodaję serek mascarpone i miksuję krótko do połączenia. Odkładam 5-6 łyżek kremu (do dekoracji) do innej miski, a resztę krótko miksuję z rozpuszczoną w kąpieli wodnej, przestudzoną czekoladą. 

Warstwa truskawkowa: Truskawki rozmrażam, odcedzam na sicie i kroję na połówki. Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 400 ml gorącej wody. Przestudzoną dodaję do śmietany ubitej na sztywno. 

Przełożenie tortu: Jeden blat biszkoptu - ponczuję 1/3 płynu - 1/3 masy czekoladowej - drugi blat - 1/3 ponczu - cienka warstwa masy truskawkowej - układam połówki truskawek - reszta tężejącej masy truskawkowej - ostatni blat biszkoptu - 1/3 ponczu.

Dekoracja: Wierch tortu smaruję odłożonym białym kremem. Boki masą czekoladową, ale nie całą, bo część przekładam do rękawa cukierniczego z tylką i zdobię (tu płaską do wykonywania plecionki i 1M). Dodatkowo udekorowałam kolorowymi elementami (cukrowe piegi, perełki, płatki czekoladowe.
Tort czekoladowo-truskawkowy
Truskawki i czekolada to połączenie doskonałe
Tort czekoladowo-truskawkowy
Tak prezentował się w całości. Nieidealny ;)
Tort czekoladowo-truskawkowy
Pierwszy blat biszkoptu smaruję częścią kremu
Tort czekoladowo-truskawkowy
Na cienką warstwę masy układam połówki truskawek

Tagi:

tort okazje