Sposób przygotowania:
Lody fasolowo-kokosowe
Fasolę (piękny jaś lub mamut) przebrać, umyć i osączyć. Przesypać do garnka i zalać wrzątkiem tak, aby wody nad powierzchnią fasoli było ok. 10cm - garnek nakryć i pozostawić na noc do spęcznienia. Rano odlać wodę i przepłukać fasolę pod kranem - zalać gorącą wodą i ugotować do miękkości z niewielką ilością soli.
Odcedzić i na ciepło przecisnąć przez praskę do puree ziemniaczanego, aby oddzielić skórki od sypkiego miąższu (można też zmienić i przedrzeć przez żyłkowe sitko).
Śmietanę kremową wlać do małego rondelka, zagotować, wymieszać z wiórkami kokosowym i podgrzewać na najmniejszym palniku przez 15 minut (stałe mieszając) - nakryć i tak pozostawić do ostygnięcia. Śmietankę dokładnie odcedzić i schłodzić.
Żółtka utrzeć na jasną masę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego.
Puree z fasoli połączyć z koglem-moglem, mlekiem skondensowanym i mleczkiem kokosowym. Zimną śmietankę kokosową ubić na sztywno i dodać do masy fasolowo-mlecznej.
Wszystkie składniki zmiksować do połączenia i wlać do szczelnie zamykanego pojemnika. Zamrozić mieszając co godzinę. Częste mieszanie zapobiega tworzeniu grudek lodu.
Podawać z bitą śmietaną.
Odcedzić i na ciepło przecisnąć przez praskę do puree ziemniaczanego, aby oddzielić skórki od sypkiego miąższu (można też zmienić i przedrzeć przez żyłkowe sitko).
Śmietanę kremową wlać do małego rondelka, zagotować, wymieszać z wiórkami kokosowym i podgrzewać na najmniejszym palniku przez 15 minut (stałe mieszając) - nakryć i tak pozostawić do ostygnięcia. Śmietankę dokładnie odcedzić i schłodzić.
Żółtka utrzeć na jasną masę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego.
Puree z fasoli połączyć z koglem-moglem, mlekiem skondensowanym i mleczkiem kokosowym. Zimną śmietankę kokosową ubić na sztywno i dodać do masy fasolowo-mlecznej.
Wszystkie składniki zmiksować do połączenia i wlać do szczelnie zamykanego pojemnika. Zamrozić mieszając co godzinę. Częste mieszanie zapobiega tworzeniu grudek lodu.
Podawać z bitą śmietaną.