Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Lody fasolowo-kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lody zna każdy już od wczesnego dzieciństwa - zazwyczaj są kupne, ponieważ sklepy i lodziarnie oferują niezliczoną ilość smaków i rodzajów. Tym razem proponuję domowe lody z fasoli i kokosu.

Lody fasolowo-kokosowe

Składniki:

Lody fasolowo-kokosowe

 

  • fasola biała 500 g
  • śmietana kremówka 500 ml
  • wiórki kokosowe 1/2 szkl.
  • mleko skondensowane słodzone 1 puszka
  • mleko kokosowe 1 puszka
  • żółtka 5-6 szt.
  • cukier puder do smaku
  • cukier waniliowy do smaku

Sposób przygotowania:

Lody fasolowo-kokosowe
Fasolę (piękny jaś lub mamut) przebrać, umyć i osączyć. Przesypać do garnka i zalać wrzątkiem tak, aby wody nad powierzchnią fasoli było ok. 10cm - garnek nakryć i pozostawić na noc do spęcznienia. Rano odlać wodę i przepłukać fasolę pod kranem - zalać gorącą wodą i ugotować do miękkości z niewielką ilością soli.

Odcedzić i na ciepło przecisnąć przez praskę do puree ziemniaczanego, aby oddzielić skórki od sypkiego miąższu (można też zmienić i przedrzeć przez żyłkowe sitko).

Śmietanę kremową wlać do małego rondelka, zagotować, wymieszać z wiórkami kokosowym i podgrzewać na najmniejszym palniku przez 15 minut (stałe mieszając) - nakryć i tak pozostawić do ostygnięcia. Śmietankę dokładnie odcedzić i schłodzić.

Żółtka utrzeć na jasną masę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego.

Puree z fasoli połączyć z koglem-moglem, mlekiem skondensowanym i mleczkiem kokosowym. Zimną śmietankę kokosową ubić na sztywno i dodać do masy fasolowo-mlecznej.

Wszystkie składniki zmiksować do połączenia i wlać do szczelnie zamykanego pojemnika. Zamrozić mieszając co godzinę. Częste mieszanie zapobiega tworzeniu grudek lodu.

Podawać z bitą śmietaną.

Tagi:

lody desery