zauberi

zauberi

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Sernik mleczno-truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekki, orzeźwiający kremowy sernik. Kwintesencja lata!

Sernik mleczno-truskawkowy

Składniki:

Sernik mleczno-truskawkowy

 

  • Tortownica 18 cm:

 

  • 10 biszkoptów okrągłych,
  • 6 łyżek stopionego masła

 

  • Warstwa serowa:

 

  • 400 g tłustego twarogu,
  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • 400 g truskawek,
  • 10 łyżek cukru pudru,
  • 4 łyżki mleka w proszku,
  • 1 łyżka Amaretto lub odrobina aromatu migdałowego,
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny.

Sposób przygotowania:

Sernik mleczno-truskawkowy
Biszkopty zmiksować z masłem. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, na to wysypać biszkoptową masę. Docisnąć. Wstawić do lodówki. Twaróg zmiksować ze śmietaną i truskawkami na gładki krem (nie mieliłam twarogu). Dodać cukier puder, mleko w proszku, Amaretto. Zmiksować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Jeszcze ciepłą dodać do masy serowej, cały czas miksując. Masę przelać na spód i schłodzić w lodówce ok. 2-3 godzin. Wierzch można ozdobić truskawkami zalanymi galaretką.