Sposób przygotowania:
Sernik czekoladowy z kaszą jaglanąETAP 1:
Rozkruszyć w rozdrabniaczu herbatniki i połączyć z miękkim masłem, uzyskując coś na wzór mokrego piasku. Wylepić dno tortownicy ∅ 19 cm, dobrze ugniatając i wstawić do lodówki.
Kaszę kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie, a następnie tuż przed gotowaniem, przelać na sicie wrzątkiem. Mleko zagotować i dodać kaszę. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 min. Powinna być bardzo miękka. Jeszcze ciepłą zmiksować dokładnie blenderem na gładki krem.
Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną, wlać do kaszy i połączyć.
ETAP 2:
Kiedy kasza przestygnie dodać żółtka z jajek i cukier, a następnie dodać zmielony twaróg. Do połączenia wszystkich składników najlepiej użyć blendera, którym mieliliśmy kaszę.
ETAP 3:
Na samym końcu ubić na sztywno białka z jajek ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę serową. Wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Piekarnik rozgrzać do 180*C, a po włożeniu sernika zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec przez godzinę.
W czasie kiedy sernik się piecze przygotować polewę łącząc śmietanę z cukrem waniliowym. Po upływie godziny wysunąć blachę z piekarnika i rozsmarować polewę. Zapiekać jeszcze przez 10 min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego.
Sernik piekłam w kąpieli wodnej.
Alex_M
Mniam1
To tak, jak ja :D
LauraLaura
Klaudyncia
Mniam1
Polecam :)
skuter5