SUPERPRZEPIS

Sernik czekoladowy z kaszą jaglaną

  • 5
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 21
Sernik czekoladowy z kaszą jaglaną

Intensywność smaku sernika zależy od rodzaju użytej czekolady. Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym smak jest bardziej wyraźny i czekoladowy. Kasza jaglana sprawia, że sernik jest delikatniejszy, kremowy i co najważniejsze zdrowszy.

Składniki:

Sernik czekoladowy z kaszą jaglaną

SPÓD:

  • 100 g herbatników maślanych
  • 50 g masła

SERNIK:

  • 500 g twarogu zmielonego
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • szczypta soli

POLEWA:

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowy z kaszą jaglaną

ETAP 1:

Sernik czekoladowy z kaszą jaglaną
Rozpuszczone czekolady połączyć ze zmiksowaną kaszą jaglaną.

Rozkruszyć w rozdrabniaczu herbatniki i połączyć z miękkim masłem, uzyskując coś na wzór mokrego piasku. Wylepić dno tortownicy ∅ 19 cm, dobrze ugniatając i wstawić do lodówki.

Kaszę kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie, a następnie tuż przed gotowaniem, przelać na sicie wrzątkiem. Mleko zagotować i dodać kaszę. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 min. Powinna być bardzo miękka. Jeszcze ciepłą zmiksować dokładnie blenderem na gładki krem.

Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną, wlać do kaszy i połączyć.

ETAP 2:

Sernik czekoladowy z kaszą jaglaną
Do kaszy z czekolada dodać żółtka, cukier.

Kiedy kasza przestygnie dodać żółtka z jajek i cukier, a następnie dodać zmielony twaróg. Do połączenia wszystkich składników najlepiej użyć blendera, którym mieliliśmy kaszę.

ETAP 3:

Sernik czekoladowy z kaszą jaglaną
Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać w masę serową.

Na samym końcu ubić na sztywno białka z jajek ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę serową. Wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Piekarnik rozgrzać do 180*C, a po włożeniu sernika zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec przez godzinę.
W czasie kiedy sernik się piecze przygotować polewę łącząc śmietanę z cukrem waniliowym. Po upływie godziny wysunąć blachę z piekarnika i rozsmarować polewę. Zapiekać jeszcze przez 10 min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego.
Sernik piekłam w kąpieli wodnej.

Tagi:

sernik ciasta