Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1536]

Sernik z bezą na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Co prawda miał to być sernik z rosą, ale pojawiło się na nim zaledwie kilka złotych kropelek. Przepis mam od wielu lat, ale dopiero teraz go upiekłam. Wyszedł delikatny i pyszny. W sam raz do popołudniowej kawki.

Sernik z bezą na kruchym cieście

Składniki:

Sernik z bezą na kruchym cieście

Ciasto:

  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki śmietany 12 %

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( gotowego w wiaderku )
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 2 budynie waniliowe w proszku ( bez cukru,na pół litra mleka każdy)

Piana:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik z bezą na kruchym cieście
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. Na czas przygotowania pozostałych składników ciasto wkładamy do lodówki.

2. Składniki na masę serową przekładamy do miski i dokładnie miksujemy, następnie wylewamy na kruche ciasto ( masa jest dość rzadka ).

3. Sernik pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni do lekkiego zrumienienia.

4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie pianę wykładamy na sernik i zapiekamy tak około 10-15 minut, aż będzie z wierzchu zrumieniona.

5. Upieczony sernik studzimy. Sernik najlepiej studzić całą noc.

Rady: Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.